Модель градієнтної лінзи для вимірювання параметрів лазерного випромінювання - Томах, Є. О. (My University, 2022)
Розглянуто проходження гаусового хвильового пучка через градієнтну лінзу з симетричним та несиметричним просторовими розподілами показника заломлення. Отримані просторові розподіли поля хвильового пучка дял різних варіантів градієнтних лінз. Показано незвичайні закономірності перетворення поля хвильового пучка при проходженні через градієнтні лінзи.
Keywords: градієнтна оптика; симуляція електромагнітних явищ; лінза Ітона; лінза “риб’яче око” Максвела