Застосування волоконно-оптичних та інтерференційних елементів у кореляційній спектроскопії - Андреєв, О. М. (My University, 2015)
Дисертаційна робота присвячена обґрунтуванню можливостей застосування ІБХ, волоконних та капілярних світловодів для визначення статичних і динамічних характеристик світла, розсіяного рідкими розчинами в реальному масштабі часу. Експериментально доведено, що результати вимірювань динамічних характеристик світла за допомогою одномодового ВОД, капілярного ВОД та традиційної методики (оптична схема) співпадають. В роботі запропоновано використовувати одномодові ВОД для вивчення кінетики зростання наночастинок двоокису титану в золь-гель хімічному реакторі. Капілярні світловоди запропоновано використовувати для вимірювань розмірів наночастинок за умов наявності в резервуарі реактору макроскопічного руху рідини (реактор зі змішувачем). Для проведення вимірювань в випадках необхідності змішування реагентів, в роботі запропоновано використовувати розроблений анізотропний хімічний реактор. За допомогою розробленої математичної моделі ІБХ в роботі були докладно досліджені залежності вихідного сигналу ІБХ від параметрів інтерферометра та характеристик вихідного сигналу. Запропоновано застосування ІБХ у кореляційній спектроскопії. The thesis is devoted to the possibilities of fiber, capillary and interferometer devices in determination of the static and dynamic characteristics of light scattered by a liquid solution in real time. It was proved experimentally that the results of measurements of the lihgt dynamic scattering characteristics with single-mode fiber light sensor using fiber light sensor, capillary fiber light sensor and traditional (optical scheme with lenses) methods coincide. In the paper it is proposed to use fiber light sensor for studying titanium dioxide nanoparticles kinetics of growth in sol-gel chemical reactor. Capillary fiber is proposed to use for measuring the size of nanoparticles upon macroscopic motion availability in the fluid reservoir of reactor (reactor with a mixer). Anisotropic chemical reactor scheme was developed for measurements in case of reagents strong mixing. Using the mathematical model developed for running wave interferometer the dependence of running wave interferometer output signal on running wave interferometer parameters and characteristics of input signal has been extensively investigated.
Keywords: кореляційна спектроскопія; розсіювання світла; волоконно-оптичний датчик; світловоди; інтерферометр біжучої хвилі; наночастинки; correlation spectroscopy; light scattering; ptical fiber sensors; o fiber; running wave interferometer; nanoparticles