Розробка моделі та оптимізація параметрів гібридної антеної системи для радіотелескопів з широким полем огляду - Юпіков, О. О. (My University, 2013)
В результаті теоретичних та експериментальних досліджень у дисертації вирішена актуальна науково-прикладна задача моделювання та оптимізації гібридних антенних систем для радіотелескопів з широким (багатопроменевим) полем огляду завдяки використанню єдиного підходу до теоретичного аналізу окремих елементів системи та використовування запропонованого критерію рівномірної чутливості. Розроблена єдина модель гібридної прийомної антенної системи з фокальною решіткою і приймальною частиною, що дозволяє розраховувати найважливіші параметри антенних систем радіотелескопів, такі як: а) оптимальні за довільним критерієм вагові коефіцієнти для елементів фокальної решітки, б) шумова температура системи та її складові в) коефіцієнт використання поверхні і його складові; г) ефективність поляризаційної дискримінації. As the result of theoretical and experimental studies in the dissertation is solved an actual scientific and applied problem of modeling and optimization of the hybrid antenna systems for radio telescopes with a wide (multi-path) field of view through the use of unified approach of the system components and use of the proposed criterion of uniform sensitivity. The model of the hybrid system with the receiving antenna system with the focal array and the receiving part allows to calculate the most important parameters of radio telescopes, such as: a) optimal by an selected criterion weights for the elements of the focal array; b) noise temperature of the system and its components (due to noise by accepting the ground noise, loss due to the mismatch of array elements with low noise amplifiers and interconnection between the elements of the array); c) the TRC and its components; d) the effectiveness of polarization discrimination is developed.
Keywords: гібридні рефлекторні антени; аналіз на рівні системи; фокальні решітки; радіотелескопи; system analysis; focal grid; radio telescopes; maximum sensitivity