Нетипова зайнятість як особлива проблема реалізації трудових прав працівників - Остапенко, Ю. О. (My University, 2020)
The article focuses on the formulation of a generalized scientific thought related to atypical employment as a special problem in the context of the employees’ labor rights implementation in Ukraine. On the basis of the current positions of Ukrainian and foreign scientists towards understanding the essence of atypical employment, the understanding of this phenomenon is determined as a labor relationship, not prohibited or provided by legislation, between an employer and a person employed in the world of labor in an atypical way (atypical employee), based on an atypical employment contract. The author analyzes the scientists’ arguments in favor of the use of employment non-standard types and the proofs for the harmfulness of such employment for employees to exercise their labor rights. Based on the assessment of the actual practice of atypical employees’ labor activity and scientists’ thoughts, the position is argued according to which atypical employment causes the following problems for atypical employees to exercise their labor rights: this employment develops and transforms in accordance with the needs of the market, for which the labor legislation cannot keep up changes; this employment creates many forms of employment that are not regulated by law or are, in practice, such that the parties to these relations resort them as circumstances that are regulated by civil or economic legislation. The conclusions to the article summarize the research results. It is determined that atypical employment is an objectively forced deviation from the general standards set by the legislator regarding the organization of working hours, workplace and working conditions, due to the special needs of the employer (employers) and the atypical employee. However, in conditions of high competition in the modern labor market, which is exacerbated by various socio-economic crises, which also affect the solvency of the employer, flexible employment is not always equally based on the needs of employer and employee. Wanting to get a job or stay in the workplace, workers are often forced under pressure from the employer to give up standard employment, thus depriving them of a number of labor rights and opportunities to exercise them. Стаття присвячена формулюванню узагальненої наукової думки щодо нетипової зайнятості як особливої проблеми у контексті питання реалізації трудових прав працівників в Україні. На основі актуальних позицій українських і зарубіжних учених щодо розуміння сутності нетипової зайнятості окреслюється розуміння цього феномена в якості незабороненої чи передбаченої законодавством про працю відносин з приводу праці між роботодавцем та особою, яка зайнята у сфері праці нетиповим способом (нетиповий працівник), що ґрунтуються на нетиповому трудовому договорі. Автором аналізуються аргументи учених на користь застосування нестандартних видів зайнятості та доводи шкідливості такої зайнятості для реалізації працівниками їх трудових прав. На основі оцінки фактичної практики трудової діяльності нетипових працівників та позицій учених аргументується позиція, у відповідності до якої нетипова зайнятість обумовлює такі проблеми для реалізації нетиповими працівниками їх трудових прав: ця зайнятість розвиваються та трансформуються відповідно до потреб ринку, за якими не встигає змінюватись законодавство про працю; ця зайнятість створює безліч форм зайнятості, які не врегульовані законодавством або ж є такими, що на практиці сторонами цих відносин удаються в якості таких, що врегульовані цивільним чи господарським законодавством. У висновках до статті узагальнюються результати дослідження. Визначено, що нетипова зайнятість – це об’єктивно вимушений відступ від загальних стандартів, які встановлює законодавець відносно організації режиму робочого часу, робочого місця й умов праці, що обумовлений особливими потребами роботодавця (роботодавців) та нетипового працівника. Однак, в умовах високої конкуренції на сучасному ринку праці, яку підсилюють різні соціально-економічні кризові явища, що позначаються також і на стані платоспроможності роботодавця, гнучка зайнятість не завжди однаково ґрунтується на потребах роботодавця та працівника. Бажаючи працевлаштуватись чи залишитись на робочому місці, працівники досить часто вимушені під тиском роботодавця відмовитись від стандартної зайнятості, позбавляючись таким чином низки трудових прав та можливостей їх реалізації.
Keywords: нетипова зайнятість; нетиповий працівник; ринок праці; трудові права; трудові правовідносини; atypical employee; atypical employment; labor market; labor relations; labor rights