Особливості формування оптимального розподілу акустичного поля кільцевої еквідистантної та неeквідистантної двосекційної мікрофонної решітки з електронним керуванням - Цехмістро, Р. І.; Шаповалов, С. В. (ХНУРЕ, 2023)
Описано аналіз просторового розподілу амплітуди акустичного поля кільцевої мікрофонної решітки. Кожен мікрофон було представлено моделлю – випромінювачем сферичної хвилі. Проведено аналіз впливу числа випромінювачів, радіусу ґрати на концентрацію акустичного поля в центрі і на довільній відстані. Складено алгоритм, що дозволяє враховувати довільне парну та непарну кількість випромінювачів, розташованих по довжині дуги як рівномірно так і нерівномірно. Розглянуто розподіл комплексної потужності акустичного поля лінійних ґрат випромінювачів у припущенні, що кожен мікрофон (випромінювач) транслює акустичне поле у вигляді сферичної хвилі. Відповідно до класичних положень (лема Лоренца, теорема “Взаємності”) вважаємо, що форми діаграми спрямованості як сформованої немає на малих відстанях (близька зона), тобто розподіл поля випромінювача в режимі прийому та передачі акустичного сигналу ідентичний. Показано, що на відстанях між межами проміжної та дальньої зони можливі появи локальних областей, у яких меншою кількістю мікрофонів можна забезпечити таке ж акустичне поле або навіть більше, ніж за більшої кількості. Цього можна досягти за умови використання внутрішньої дуги розташування мікрофонів, тоді можливе досягнення еквівалентного поля по осі решітки за меншою кількістю мікрофонів, розташованих еквідистантно по зовнішньому радіусу можна досягти еквівалентного поля ніж при збільшеної їх кількості.
Keywords: мікрофонні грати; ізотропний випромінювач; суперпозиція; радіус ґрат; нееквідистантність; інтерференція