Фрактальний аналіз скатерограми - Величко, О. М.; Ал-Халалмех Садам Еяд Хамед; Міхайлова, Е. А.; Колеснікова, Т. А. (My University, 2019)
Проведено аналіз скатерограм добових тестових сигналів для нормального синусового ритму і аритмії, встановлено наявність сильного кореляційного зв’язку між показником фрактальної розмірності і стандартними показниками ВСР у нормі і його відсутність при аритмії. Розраховано стандартні показники варіабельності ритму серця і показник фрактальної розмірності скатерограм для 1-хвилинних інтервалів. За результатами розрахунків проведено кластерний аналіз даних методом k-means, визначено середні групові значення показника фрактальної розмірності і геометричних параметрів скатерограми. За результатами факторного аналізу визначено набір показників для оцінювання скатерограми 1-хвилинного інтервалу.
Keywords: скатерограма; аналіз фрактальний