Розробка системи автоматизації для гідропонного вирощування рослин - Натарова, В. С. (My University, 2024)
Мета роботи – автоматизація процесів гідропонного вирощування рослин, шляхом розробки комп'ютеризованої системи поливу та обробки, яка дозволяє забезпечувати оптимальні умови вирощування, що дає підвищення врожайності, зменшення ресурсо- та енерговитрат. Об’єкт роботи – процес автоматизації технології вирощування рослин засобами гідропонніки. Предмет роботи – автоматизована система вирощування. В кваліфікаційній роботі проаналізовано системи управління гідропонними системами та проведено аналіз існуючих аналогів. Розроблено структурну схему, проведено вибір датчиків, виконавчих пристроїв та вибір модуля мікроконтролера для реалізацій системи керування. Розроблено схему підключення, проведено розрахунки часу та споживання води для системи. Зібрано макет системи та проведено розрахунок передаточних функцій. Проведено обґрунтування та вибір середовища розробки. Розроблено загальний алгоритм роботи системи та алгоритм керування модулем контролю параметрами гідропонного вирощування рослин. Програмно реалізовано обробку даних з датчиків в середовищі Arduino IDE та керування виконуючими пристроями. Реалізовано HMI систему керування модулем контролю параметрами гідропонного вирощування рослин та проведено експеримент.
Keywords: підвищення врожайності; гідропонніка; вирощування рослин; оптимальні умови вирощування; Arduino IDE