Деякі питання правового регулювання земельного податку в Україні та іноземних країнах - Макух, О. В. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2019)
У статті розглянуто правове регулювання земельного податку в Україні та деяких іноземних державах. Встановлено наявність декількох концепцій земельного оподаткування. Підкреслено, що земельне оподаткуваня різниться за об’єктами оподаткування, податковою базою, ставками, способами справляння і стягнення податку, фіскальними повноваженнями органів влади різного рівня, масштабами та кількістю наданих пільг. Констатовано, що найбільш ефективні системи земельного оподаткування функціонують у країнах із розвиненим земельним ринком та ринком нерухомості, оскільки від повноти обліку об’єктів оподаткування залежать ефективність оподаткування і зростання надходжень податкових доходів до бюджетів. // The article deals with the legal regulation of land tax in Ukraine and some foreign states. The presence of several concepts of land taxation is established. It is emphasized that land taxation varies according to objects of taxation, tax base, rates, methods of providing and collecting tax, fiscal powers of the authorities of different levels, scale and quantity of granted privileges. It is stated that the most effective land tax systems operate in countries with a developed land market and real estate market, since the effectiveness of taxation and growth of tax revenues revenues to budgets depend on the completeness of taxation facilities.
Keywords: земельний податок; правове регулювання земельного податку; оцінка земель; land tax; legal regulation of land tax; estimation of land