Моделювання методу класифікації зображень із використанням засобів самонавчання - Клінов, В. О. (My University, 2022)
Об’єктом роботи є класифікатори зображень у системах комп’ютерного зору. Метою роботи є розробка методу класифікації зображень у системах комп’ютерного зору із застосуванням технології самонавчання. Опис зображення подається у вигляді множини дескрипторів ключових точок. Як метод формування множини дескрипторів застосовано детектор ORB. Класифікація зображення здійснюється на підставі процедури голосування дескрипторів вхідного зображення та на множині опису еталонів. Досліджено вплив застосування нейронної мережі Кохонена на результат класифікації, проведено порівняння розробленого методу за швидкодією та результативністю із методом без впровадження навчання. Одержані результати можуть бути використані у сферах застосування технологій комп’ютерного зору, аналізу даних та зображень
Keywords: класифікація зображень; дескриптори ключових точок; детектор orb; штучна нейронна мережа; мережа Кохонена; метрика Хеммінга; евклідова відстань; швидкодія класифікації