Соціально-правове значення реалізації прав осіб з інвалідністю в сфері трудових відносин - Дяченко, О. А. (КНУ ім. Т. Г. Шевченка, 2021)
Стаття присвячена формуванню актуальної наукової думки стосовно соціально-правового значення реалізації прав осіб з інвалідністю в сфері трудових відносин. Встановлюється, що соціально-правове значення реалізації досліджуваних прав осіб з інвалідністю виявляється щонайменше в тому, що така реалізація: стосується широкого кола працездатних осіб, кількість яких має тенденцію до збільшення; сприяє безбар’єрному трудовому життю осіб з інвалідністю, що сприяє набуттю особами з інвалідністю певної економічної свободи, ефективної соціальної інтеграції тощо; підвищує рівень цивілізованості суспільства та держави; сприяє виконанню державою взятих нею міжнародно-правових зобов’язань у соціальній сфері загалом та відносно забезпечення соціальної безпеки осібз інвалідністю, зокрема; уможливлює достатнє розкриття потенціалу сучасного трудового права соціальної держави. У висновках до статті узагальнюються результати дослідження. The article is devoted to the formation of relevant scientific thought regarding the social andlegal significance of the realization of the rights of persons with disabilities in the field of labor relations. The author determines that the social and legal significance of the realization of the rights of persons with disabilities under study is manifested at least in the fact that such realization: concerns a wide range of able-bodied persons, the number of which tends to increase; promotes the barrier-free working life of persons with disabilities, which contributes to the acquisition by persons with disabilities of a certain economic freedom, effective social integration, etc.; increases the level of civilization of society and the state; contributes to the fulfillment by the State of its international legal obligations in the social sphere in general and with regard to ensuring the social security of persons with disabilities, in particular; makes possible the sufficient disclosure of the potential of modern labor law of the welfare state. The conclusions of the article summarize the results of thestudy.
Keywords: особи з інвалідністю; права у сфері трудових відносин; реалізація прав осіб з інвалідністю; трудові відносини; соціальна держава; labor relations; persons with disabilities; realization of the rights of persons with disabilities; rights in the field of labor relations; welfare state