Розроблення інтелектуальної системи для класифікації виробів на сортувальній лінії із використанням технології машинного навчання - Дріга, С. І. (My University, 2025)
Об’єкт розробки – процеси сортування компонентів на інтелектуальному виробництві. Предмет розробки – методи використання комп’ютерного зору і машинного навчання в контексті управління роботом-маніпулятором. Мета дослідження – покращення функціоналу макета роботаманіпулятора за рахунок створення програмного забезпечення комп’ютерного зору із використанням моделі машинного навчання. В першому розділі було проведено аналіз актуальності автоматизації процесів розпізнавання й класифікації дрібних об’єктів у виробничих і переробних галузях із застосування алгоритмів машинного навчання, зокрема моделі YOLO. В другому розділі було обрано та обґрунтовано засоби реалізації проєкту, проведено аналіз переваг й сумісності обраних засобів згідно з вимогами проєкту. В третьому розділі було розглянуто апаратну складову проєкту, обрано макет робота-маніпулятора, розроблено програмний модуль із використанням моделі машинного навчання YOLO. Розроблене програмне забезпечення може використовуватись у системах комп’ютерного зору роботизованих комплексів для автоматизованого сортування, контролю якості, ідентифікації об’єктів у реальному часі на виробничих або переробних лініях.
Keywords: інтелектуальне виробництво; сортування компонентів; робот-маніпулятор; виявлення об’єктів