Дослідження статистичних властивостей клавіатурного почерку для вирішення задач аутентифікації користувачів комп’ютерних мереж - Горелов, Д. Ю.; Алексеев, В. О.; Бублик, В. М.; Маслій, Д. В. (ХНУРЭ, 2019)
Проведено аналіз статистичних особливостей клавіатурного почерку. Гістограми абсолютних значень часових параметрів диграфів (час натискання та час паузи між натисканнями) не відповідають нормальному закону. Гістограми відношень часових параметрів диграфів свідчать про близький до нормального закон розподілу, тобто «випадковість» зміни параметрів клавіатурного почерку з плином часу зменшується. Запропоновано підходи до побудови комплексних алгоритмів аутентифікації, що враховують статистичні особливості клавіатурного почерку.
Keywords: інформаційна безпека; клавіатурний почерк; диграф клавіатури; парольна аутентифікація; безперервна аутентифікація