Адаптивна просторова фільтрація зображень - Смеляков, К. С.; Рубан, І. В. (Системи озброєння і військова техніка, 2008)
Для підвищення ефективності аналізу об'єктів і сцен на аерофотознімках в умовах високого рівня шуму – з метою мінімізації ефекту розфокусування границь в роботі розглядається побудова методу адаптивної просторової фільтрації шуму, заснованого на адаптації лінійної маски фільтру до ліній рівня зображення по критерію мінімальній дисперсії і використанні фільтру зрізаного середнього.
Keywords: границя зображення; фільтрація; маска; лінія