Моделі і методи спектрального аналізу технічного стану вузлів газотурбінних двигунів - Юр, Т. В. (My University, 2012)
Дисертаційна робота присвячена розробці методів і моделей діагностування стану вузлів в системі автоматичного керування ГТД із використанням безперервного вейвлет-аналізу. У роботі обґрунтовано доцільність використання апарату теорії безперервного вейвлет-перетворення при аналізі вібраційних сигналів ГТД із покращенням показників виділення ознак зношення. Запропоновано метод зменшення впливу граничних ефектів на результати вейвлет-перетворення, яке виконується за допомогою комплексного вейвлету Морле, що дозволило зменшити похибку при аналізі складових сигналу. Розроблено удосконалений метод аналізу обвідної високочастотної випадкової вібрації, який за рахунок використання банку вейвлетних фільтрів та крос-спектрального аналізу дозволяє виділяти більшу кількість характеристичних частотних складових вібраційних сигналів за рахунок виділення не тільки гармонічних, але й імпульсних складових сигналів. Це дозволило отримати більш чіткі ознаки відхилення поточного стану вузлів двигуна від нормального і дозволило практично обґрунтувати можливість побудови автоматичної системи діагностування стану вузлів ГТД. На основі розробленого методу набули подальшого розвитку моделі діагностування вузлів ГТД, що дозволяють виявити зношення деталей на більш ранніх стадіях. The dissertation is devoted to development and improvement of methods and models of technical state diagnosis of elements for automatic control system of gas turbine engine. In the work effectiveness and practical possibility to use continuous wavelet transform in system of automated diagnostics of gas turbine engine elements is proved. The proposed method allows improving performance of wear feature extraction. Method of eliminating edge effects in the results of wavelet transform performed with complex Morlet transform is proposed. The method of high frequency random vibration envelope analysis obtained further development by means of wavelet filter banks and cross-spectral analysis. Such an improvement gave the ability to extract more characteristic frequency components of the signal which include harmonic and impulsive components. This allows getting for elements more accurate indication of deviation from normal state. Based on the developed methods models of technical state diagnosis for gas turbine engine elements are proposed.
Keywords: газотурбінний двигун; система керування; зношування; безперервне вейвлет-перетворення; модель діагностування; вібраційна діагностика; gas-turbine engine; control system; wear; continuous wavelet transform; diagnostics model; vibration diagnostics