Нормативно-правове регулювання публічних закупівель в Україні: сучасний стан та напрями удосконалення - Токарєва, К. О.; Магалова, В. А. (НДІ ПЗІР НАПрНУ, 2019)
Досліджено деякі аспекти правового регулювання публічних закупівель в Україні. Виявлено відсутність досвіду застосування державних контрактів життєвого циклу, які включають в себе не тільки вартість придбання об’єкту, але й вартість його обслуговування і підтримки протягом усього терміну експлуатації. Обґрунтовано, що в сучасних умовах публічні закупівлі в Україні характеризуються низкою негативних тенденцій, як-то: надмірно висока частка неконкурентних процедур, поширена практика дискваліфікації учасників без зазначення причини, порівняно низька економія бюджетних коштів. Одним з найактуальніших напрямів підвищення ефективності державних закупівель в Україні є вдосконалення системи контролю над дотриманням принципів прозорості та справедливої конкуренції. // Some aspects of legal regulation of public procurement in Ukraine are investigated. There is a lack of experience in applying government life-cycle contracts, which include not only the cost of acquiring an object, but also the cost of servicing and maintaining it throughout its lifetime. It is substantiated that in modern conditions public procurement in Ukraine is characterized by a number of negative tendencies, such as: excessively high proportion of non-competitive procedures, widespread practice of disqualification of participants for no reason, relatively low budget savings. One of the most urgent ways of improving the efficiency of public procurement in Ukraine is to improve the system of control over compliance with the principles of transparency and fair competition.
Keywords: правове регулювання; публічні закупівлі; процедура публічних закупівель; legal regulation; public procurement; public procurement procedure