Аналіз властивостей, характеристик та результатів застосування новітніх детекторів для визначення особливих точок зображення - Гороховатський, В. О.; Пупченко, Д. В.; Солодченко, К. Г. (Системи управління, навігації та звязку, 2018)
Вирішується задача інваріантного розпізнавання візуальних об’єктів з використанням структурних методів на основі описів у вигляді множини особливих точок зображення. Проведено аналіз характеристик та засобів програмного моделювання сучасних методів ORB та BRISK для визначення особливих точок. Запропоновано метод бінарного аналізу для формування центрів класів та подальшої класифікації. Проведено програмне моделювання методу у порівнянні з мережею Кохонена, отримано підтвердження результативності розробленого методу для прикладної бази зображень.
The problem being solved is of invariant recognition of visual objects with the use of structural methods based on descriptions in the form of a set of special points of the image. The analysis of the characteristics and means of software modeling of modern methods ORB and BRISK for the determination of special points has been carried out. A method of binary analysis for the formation of the class centers and the subsequent classification is proposed. The program modeling of the method was compared with the Kohonen network, and the results of the developed method for the applied database of images were obtained.
Keywords: комп’ютерний зір; структурне розпізнавання зображень; особливі точки зображення; метод бінарного аналізу; методи ORB; BRISK; результативність класифікації