Про особливості правового становища сільськогосподарських кооперативів - Уркевич, В. Ю. (Право, 2015)
Сільськогосподарські кооперативи є самостійними учасниками аграрних правовідносин. У статті розглянуто особливості правового становища сільськогосподарських кооперативів, зокрема наявність у них прав юридичної особи, можливість створення кооперативу лише приватними особами, членський характер об’єднання в кооперативі, здійснення сільськогосподарської діяльності та ін. Окремо висвітлено особливості правового становища таких типів сільськогосподарських кооперативів, як виробничі та обслуговуючі. Внесено пропозиції з удосконалення законодавства України в частині умов членства в сільськогосподарських кооперативах. // Agricultural cooperatives are independent participants in agrarian legal relations. The article deals with the features of the legal status of agricultural cooperatives, in particular the presence of legal entities in them, the possibility of creating a cooperative only by private individuals, a membership of the association in a cooperative, agricultural activity, etc. Separately, the features of the legal status of such types of agricultural cooperatives as production and servicers are highlighted. Proposals for improving the legislation of Ukraine are introduced in terms of membership conditions in agricultural cooperatives.
Keywords: сільськогосподарський кооператив; правове становище; сільськогосподарський виробничий кооператив; сільськогосподарський обслуговуючий кооператив; правосуб’єктність; agricultural cooperative; legal status; agricultural production cooperative; agricultural service cooperative; legal personality