Представлення узгоджених знань з урахуванням їх логічної несуперечливості для задачі побудови пояснень в інтелектуальних системах - Чалий, С. Ф.; Лещинський, В. О.; Лещинська, І. О. (ХНУРЕ, 2021)
Розроблено узагальнений підхід до узгодження знань для побудови пояснень в інтелектуальних інформаційних системах. Підхід забезпечує можливість формування множини узгоджених пояснень, що відображають різні аспекти процесу прийняття рішення та отриманого інтелектуальною системою результату, що спрощує застосування цих результатів у предметній області користувача. Запропоновано модель представлення узгоджених знань з урахуванням їх логічної несуперечливості. Модель дає можливість перевірити узгодженість знань безпосередньо при формуванні пояснень, що створює умови для формування пояснень за принципом чорного ящику та дає можливість доповнити функціонуючі системи можливостями пояснень, а також адаптувати пояснення при зміні їх функціональності.
Keywords: узгодження знань; формування множини узгоджених пояснень