Методи дереверберації звукозаписів голосу - Шередега, А. Г. (My University, 2023)
Метою кваліфікаційної роботи є аналіз методів дереверберації звукозапису голосу з метою визначення методів, що найменше спотворюють якість корисного сигналу і можуть бути успішно застосовані в медіаіндустрії. В роботі розглянуто методи усунення реверберації. Обрано методи, які найменше спотворюють якість корисного сигналу і можуть бути застосовані в медіаіндустрії. Досліджено метод на основі спектрального віднімання. Розроблено програму на основі алгоритму спектрального віднімання для усунення пізньої реверберації та проведено оцінку точності усунення реверберації. Досліджений метод усунення реверберації дозволяє значною мірою подолати проблеми, що виникають при загальноприйнятих класичних методів та алгоритмів розв’язання задачі усунення реверберації для звукових сигналів в медіаіндустрії.
Keywords: генерування штучної реверберації; метод спектрального віднімання; методи усунення реверберації; моделювання реверберації; пізня реверберація