Модель оцінки соціально-економічного розвитку регіонів України - Шаповалов, О. В. (My University, 2024)
Мета дослідження – теоретичне обґрунтування та розробка економіко-математичної моделі оцінки соціально-економічного розвитку регіонів України. Об’єктом дослідження є процес оцінювання соціально-економічного розвитку регіонів України. Предметом дослідження є методи і моделі оцінки соціально-економічного розвитку на регіональному рівні. Методи дослідження – аналітичний, графічний, статистичний. Розглянуто теоретично-методичні аспекти оцінки соціально-економічного розвитку регіонів. Проаналізовано сучасні методи оцінки соціально-економічного розвитку регіонів. Здійснено аналіз соціально-економічних показників розвитку регіонів України. Розглянуто проблематику та перспективність соціально-економічного розвитку регіонів України. Запропоновано науково-методичний підхід до соціально-економічного розвитку регіонів . Запропоновано математичну модель оцінки соціально-економічного розвитку регіонів. Здійснено оцінку соціально-економічного розвитку регіонів України. Наведено структурно-логічну схему результатів дослідження.
Keywords: регіональна політика; потенціал; ВВП; соціально-економічні показники; розвиток регіонів; кластерне моделювання