Методи підвищення достовірності передачі інформації в цифрових системах на основі двійково-кодованих перестановок - Горячев, О. Є. (My University, 2014)
Дисертаційна робота присвячена підвищенню достовірності передачі даних в цифрових системах шляхом використання двійковокодованих перестановок. Зроблена оцінка ефективності використання двійково-кодованих перестановок для завадостійкого кодування інформації, що передається. Розроблено методи вияв лення та виправлення помилок в двійково-кодованих перестановках на основі кон трольних сум, порівняння елементів двійковокодованих перестановок та за кіль кістю одиниць в їх стовпцях. Досліджена залежність глибини контролю помилок запропонованих методів від довжини двійковокодованих перестановок. Розроблений метод побудови і нумерації двійково-кодованих перестановок на основі фа кторіальної системи числення. Для цього методу зроблено оцінку швидкодії перетворення інформації в двійково-кодовані перестановки і зворотно. Запропоновано удосконалення, що дозволяють прискорити процеси побудови і нумерації двійково-кодованих перестановок за рахунок зменшення кількості операцій, необхідних для перетворення факторіальних чисел в перестановки і зворотного перетворення. Розглянуто структуру пристроїв, що реалізують розроблені в роботі методи. Для отримання двійково-кодованих перестановок в них використовуються факторіальні лічильники. Результати досліджень підтвердили високу ефективність запропонованих методів, особливо при великих значеннях довжин двійково-кодованих перестановок. The thesis is dedicated to providing immunity of digital systems through using of binary-coded permutations. The effectiveness of the use of permutations for errorcorrecting coding of information is evaluated. Expressions for the values of redundancy and the proportion of detected errors in the permutations are obtained. A number of methods for detecting and correcting errors in permutations are developed. Correction ability of the proposed methods as a function of the permutations length and communication channel parameters is investigated. The models of coding and decoding of information based on the factorial number system are developed. Using these models, the encoding and decoding speed is evaluated. Based on this assessment it is concluded that improvement of these methods in order to increase performance is needed. Methods which allow accelerating the process of encoding and decoding by reducing the number of operations of transformation factorial numbers into the permutation are proposed. The structure of devices that implement the methods proposed in the paper, are considered. To obtain permutations they use factorial counters. Research results have confirmed the high noise immunity of the proposed methods.
Keywords: цифрові системи перестановки; перестановки; факторіальна система числення; ітеративний код; завадостійкість передачі даних; digital systems; permutations; factorial notation; iterative code; noise immunity