Відповідальність акціонерного товариства за порушення корпоративних прав акціонерів - Гришина, І. І. (Право, 2015)
У поданій науковій статті автором розглянуто особливості застосування відповідальності до акціонерного товариства за порушення корпоративних прав акціонерів. На підставі проведеного аналізу зроблено висновки, що товариство повинно нести відповідальність у вигляді покладення на нього обов’язку проводити позачергові загальні збори на вимогу акціонерів у разі порушення їх права на участь у чергових зборах. Оскільки акціонери, яким належать привілейовані акції, мають право отримувати дивіденди навіть у разі відсутності або недостатності чистого прибутку, то відповідно у таких акціонерів виникає право вимагати від акціонерного товариства виконання покладеного на нього корпоративного обов’язку. У разі порушення переважного права акціонерів на додаткову емісію та неможливості забезпечити відповідне право шляхом проведення позачергових загальних зборів у них повинно виникати право продажу належних їм акцій. // In the submitted scientific article, the author examines the peculiarities of the application of responsibility to the joint-stock company for violating corporate rights of shareholders. Based on the analysis, the conclusions made conclusions that the Society should be liable in the form of imposing an extraordinary general meeting on the demand of shareholders in case of violation of their right to participate in the next meeting. Since the shareholders owned by privileged shares have the right to receive dividends even in the absence or insufficiency of net profit, then, in accordance with such shareholders there is a right to demand from a joint-stock company to fulfill the corporate duty. In case of violation of the prevailing rights of shareholders to additional issue and impossibility to ensure the right to conduct an extraordinary general meeting, they must emerge the right to sell proper shares.
Keywords: акціонерне товариство; акціонери; корпоративні права; відповідальність акціонерного товариства; joint-stock company; shareholders; corporate rights; responsibility of a joint-stock company