Виявлення широкосмугових сигналів за особливостями їх спектра - Антіпов, І. Є.; Нікітін, О. М. (ХНУРЕ, 2024)
Стаття присвячена методу виявлення широкосмугових сигналів і натомість шуму, у якому використову ється властивість симетрії його спектра. Метод запропонований авторами статті. Аналіз літературних джерел показав, що виявлення ШПС є актуальним для задач радіоелектронної боротьби та захисту інформації, причому дуже важливою є швидкість виявлення. Також на підставі огляду літератури зроблено висновок, що метод енергетичного виявлення недостатньо ефективний, у тому числі через необхідність тривалого накопичення енергії сигналу. При погіршенні відношення сигнал/шум потрібний час накопичення зростає. У роботі запропоновано використати той факт, що енергетичні спектри більшості ШПС, зокрема фазоманіпульованих ШПС, симетричні відносно своєї центральної частоти. Запропонований метод передбачає застосування швидкого перетворення Фур'є до аналізованої суміші сигналу та шуму. Далі обчислюється функція, що дорівнює сумі результатів перемноження спектральних відліків, взятих симетрично відносно центральної частоти, що очікується. Аналітично показано, що така обробка дозволяє виявити ФМ ШПС на тлі білого Гаусового шуму за характерним максимумом цієї функції. Якщо ж цю функцію обчислювати для шуму без сигналу, то максимум не виникає, оскільки білий шум має рівномірну спектральну щільність. Якщо значення середньої частоти сигналу невідомо, то, згідно з запропонованим алгоритмом, необхідно зробити кілька циклів обчислень для різних передбачуваних середніх частот. Таким чином, виявляється факт наявності сигналу в суміші і значення його центральної частоти. Комп'ютерне моделювання, результати якого представлені у статті, показує, що застосування запропонованого методу дозволяє зменшити час накопичення і збільшити стійкість до шумового впливу, порівняно з методом енергетичного виявлення.
Keywords: шумоподібний сигнал; виявлення на тлі шуму; енергетичне виявлення; спектральна характеристика