Пошук працездатних proxy-адресів з використанням нейромережевого підходу - Корабльов, М. М.; Фомічов, О. О.; Васюк, Д. В. (ХНУРЕ, 2022)
Для підключення користувача до Інтернету можна використовувати proxy-сервери, які забезпечують різні рівні функціональності, безпеки та конфіденційності, і які можна налаштувати як веб-фільтри або брандмауери, що захищають комп’ютер від інтернет-загроз. Під працездатністю proxy-адресів мається на увазі можливість від правляти запити на різні ресурси або сервіси та отримувати відповіді. Якщо запит був відправлений, а відповідь так і не отримана, можна зробити висновок, що proxy-адреса не працездатна. У випадку отримання відповіді можна зробити висновок, що proxy-адреса працездатна. Розглянуті фактори, які можуть впливати на відправлення за питу та отримання відповіді від ресурсу. Аналіз розглянутих факторів показав, що неможливо однозначно зробити висновок про працездатність proxy-адреси, якщо брати до уваги лише факт наявності або відсутності відповіді від ресурсу. Виділені умови для підтвердження або спростування працездатності proxy-адреси, які взяті за вхідні дані моделі, яка пропонується для оцінки працездатності proxy-адреси. В якості моделі використана нейронна мережа у вигляді тришарового персептрону, навчання якої виконується методом зворотного розповсюдження помилки. Створену модель було перевірено на визначення стану працездатності proxy-адресів за допомогою тестових наборів даних. На основі результатів досліджень та проведених експериментів був створений додаток, який виконує пошук в Інтернеті ресурсів з proxy-адресами та перевіряє їх на працездатність.
Keywords: proxy-сервер; запит; користувач