Бізюк А. В. Напрями впровадження графічного стилю Збройних Сил України в дизайн електронного мультимедійного навчального посібника з тактичної підготовки - Бізюк, А. В.; Зміївська, Н. Г. (ХНУРЕ, 2024)
Проаналізовано основні проблеми впровадження графічного стилю у візуальній комунікації Збройних Сил України в дизайн електронного мультимедійного навчального видання з тактичної підготовки: використання для оформлення усіх видів військових публікацій єдиних кольорів для структурних формувань Збройних Сил України; застосування для розроблення дизайну та верстки всіх видів носіїв виключно одного (базового) шрифту UAF Sans. Встановлено, що при проєктуванні дизайну електронного навчального видання з тактичної підготовки такий підхід не в повній мірі забезпечує вимоги щодо його відповідності інтересам цільової аудиторії та зв’язок з тематикою матеріалу. На основі досвіду створення електронного мультимедійного навчального посібника «Тактична підготовка (механізоване відділення)» продемонстровано приклад не досить вдалої реалізації буквального підходу, з точки зору вимог до графічного стилю Збройних Сил України, при створенні колірної гами головного екрану. Наведено результати досліджень, проведених командою маркетологів і дизайнерів креативної агенції dissidend, з вивчення психології кольору та його впливу на споживачів різного віку та статі, які підтверджують невідповідність встановлених кольорів уподобанням цільової аудиторії – молодь переважно чоловічої статі. Запропоновано шляхи вирішення проблем впровадження графічного стилю Збройних Сил України в дизайн електронного мультимедійного навчального посібника «Загальна тактика (механізоване відділення)» з урахуванням тематики видання і зацікавлення цільової аудиторії: використання для створення кольорової гами екранів видання сполучення близьких за насиченістю кольорів (створення контрасту за насиченістю) «Мундир» і «Степ» способом радіальної градієнтної заливки фону екранів або ж контрасту діаметрально протилежних кольорів: жовтого, синього і зеленого; застосування для акценту при створенні типографіки базового шрифту ко мунікації Збройних Сил України UAF Sans різних розмірів та зміни його накреслень, створенням курсиву за допомогою можливостей програми Figma щодо нахилу літер. Наведено приклади створених на основі запропонованих підходів обкладинки і головного екрану навчального видання.
Keywords: ефективність навчання; електронне видання; проектування дизайну; графічний стиль; цільова аудиторія; кольорова гама; спосіб заливки; типографіка