Метод виявлення програм-вимагачів з використанням машинного навчання - Ейхман, Т. І. (My University, 2021)
Метою виконання кваліфікаційної роботи є практична реалізація одного з методів машинного навчання – алгоритму кластеризації affinity propagation, який можна використовувати для виявлення програм-вимагачів самостійно або як складову частину системи боротьби зі шкідливими програмами. Для цього в роботі було зроблено аналіз програм-вимагачів, визначено їх характерні особливості та основні шляхи їх розповсюдження, а також досліджено машинне навчання як ефективний метод протидії і його роль у галузі кібербезпеки. Також було наведено існуючу реалізацію детектора аномалій, засновану на іншому алгоритмі. Реалізований на практиці алгоритм було протестовано, а також проведено оцінку якості роботи з використанням спеціальних методів.
Keywords: програма-вимагач; кібербезпека; хакерська атака; машинне навчання; кластеризація; affinity propagation