Дослідження впливу технологій штучного інтелекту на процес створення web-дизайну - Глибін, Д. Д. (My University, 2025)
Мета роботи полягає у дослідженні впливу інструментів штучного інтелекту на процес створення веб -дизайну та веб-сайтів, а також у порівняльному аналізі традиційного підходу до розробки веб-проєктів і підходу з використанням сучасних ШІ-інструментів.У роботі проаналізовано сучасний стан розвитку штучного інтелекту у сфері веб-дизайну та фронтенд-розробки, досліджено популярні ШІ-інструменти, зокрема ChatGPT, Cursor AI і визначено їхні функціональні можливості, переваги та обмеження у порівнянні з традиційними засобами проєктування і програмування. У межах експериментальної частини було розроблено два веб-сайти з однаковим технічним завданням: один –традиційним способом, інший – із використанням інструментів штучного інтелекту. Проведено експертну та користувацьку оцінк у отриманих результатів за критеріями якості дизайну, відповідності технічному завданню, складності процесу розробки та часу виконання робіт. На основі отриманих даних виконано аналіз економічної ефективності використання ШІ у веб -розробці. Результати дослідження підтверджують доцільність застосування інструментів штучного інтелекту для створення веб -сайтів малого та середнього масштабу, зокрема лендингів, портфоліо -сайтів, благодійних і презентаційних веб-ресурсів, а також визначають перспективи подальшого впровадження ШІ у процеси веб-дизайну та розробки.
Keywords: лендинг; дизайн