Методи взаємодії модулів платформи віддаленого виклику процедур gRPC - Хорошилов, В. Р. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є підвищення ефективності програмних систем шляхом оптимізації методів взаємодії модулів у платформі віддаленого виклику процедур gRPC. У сучасних розподілених системах, що базуються на мікросервісній архітектурі, швидка та надійна комунікація між сервісами є визначальним чинником продуктивності та масштабованості. В роботі проаналізовано переваги та обмеження синхронних і асинхронних викликів процедур, моделі запит-відповідь, а також інтеграції з брокерами повідомлень. Встановлено, що асинхронні виклики та стрімінгові RPC покращують масштабованість і скорочують затримки у високонавантажених системах. Водночас, метод публікація-підписка й інтеграція з брокерами повідомлень підвищують стійкість до збоїв і підтримують асинхронну взаємодію, хоча й потребують додаткових налаштувань. У ході виконання кваліфікаційної роботи розроблено експериментальну платформу для оцінки різних методів взаємодії в gRPC. На основі зібраних метрик (час відповіді, пропускна здатність, використання ресурсів) сформульовано рекомендації щодо вибору відповідного методу залежно від рівня навантаження та складності бізнес-логіки. Запропоновані підходи можуть бути використані розробниками при проєктуванні мікросервісних систем, де важливо зменшити експлуатаційні витрати, підвищити швидкість розробки та розгортання, а також забезпечити ефективне використання комп’ютерних ресурсів.
Methods of Interaction Between Modules in the gRPC Remote Procedure Call Platform
Keywords: комп’ютерна мережа; маршрутизатор; шлюз; firewall; Wi-Fi; WLAN