Ідентичність особистості в суспільстві «Плинноїї сучасності»: між «Сцилою» соціальної типовості та «Харибдою» індивидуалізму - Дашенкова, Н. М.; Бакаленко, О. А. (ун-т ім. В. Н. Каразіна, 2011)
У статті розглядається проблема ідентичності особистості в суспільстві «плинної сучасності». Однією із спроб індивіда зняти онтологічну невпевненість служить звернення до ідентичності. Пошуки ідентичності сьогодні стають зобов'язанням і досягненням. Балансуючи між індивідуально-унікальним і соціально-типовим як полюсами ідентичності, індивід здійснює єдино можливе адекватне пристосування до постійно мінливого світу. The problem of personal identity in a society “liquid modernity” is considered in this article. One of the attempts of individual to remove ontological uncertainty is an appeal to the identity. The search for identity today is obligation and achievement. Balancing between individual-unique and socially-typical as poles of identity, the individual carries the only possible adequate adaptation to the constantly changing world.
Keywords: ідентичність особистості; «плинна сучасність»; онтологічна невпевненість; індивідуальний і соціально-типовий полюси; identity; “liquid modernity”; ontological uncertainty; individual and socio-typical poles of identity