До питання змісту принципу адресності у праві соціального забезпечення - Гнатенко, К. В. (Право, 2020)
У статті зроблено висновок, що принцип адресності соціальних надань, ураховуючи матеріальне становище конкретної людини у конкретній життєвій ситуації, що визнана державноорганізованим суспільством соціально поважною, сприятиме, з одного боку, ефективнішій реалізації соціальних прав, оскільки дозволить ураховувати конкретну життєву ситуацію одержувача соціальних надань; а, з іншого, – не обмежуючи обсяг і види вже передбачених чинним законодавством соціальних надань, сприятиме раціональнішому розподілу коштів із фондів суспільного споживання. // The article concludes that the principle of targeting social grants, taking into account the financial situation of a particular person in a particular life situation, recognized by a state-owned society socially valid, will contribute to, on the one hand, more effective realization of social rights, as it will allow to take into account the specific life of the recipient of social grants; And, on the other hand, without limiting the volume and species already provided by the current legislation of social provisions, will contribute to a rational distribution of funds from funds for public consumption.
Keywords: адресність; соціальне забезпечення; соціальні права; соціальні допомоги; отримувач послуг; social security; social rights; social assistance; recipient services