Гуманітарна освіта в умовах технократії - Горячковська, Г. М. (Харк. нац. ун-ту ім. В. Н. Каразіна, 2016)
Стаття звернена до проблеми дегуманітарізації освіти в умовах технократії. Перетворення інституту освіти на техноструктуру деформує фундаментальні гуманістичні засади освіти, нав’язуючи принцип технологічного конструктивізму й техноцентричний конформізм як просвітні ідеали. Симптомами такого перетворення є суто утилітарні вимоги до освітнього процесу, його дегуманітарізація і формування технократичного мислення у молоді, що може набувати риси ідеології.
Keywords: дегуманітарізація; технократія; техноцентризм; відчуження; дегуманитаризация; технократия; техноцентризм; отчуждение; degumanitarization; technocracy; technical direction; alienation