Анализ результатов измерений в нелинейных динамических системах - Курський, Ю. С.; Мачехін, Ю. П. (ХУПС, 2012)
У статті розвивається модель вимірювань динамічних змінних (ДП) нелінійних динамічних систем (ПДВ) [1]. Розглянуто стійкість ДП ПДВ як обов'язкову умову використання результатів вимірювань для прогнозування поведінки системи. Обґрунтовано необхідність створення нових, відмінних від класичних інструментів аналізу результатів вимірювання. Запропоновано модель аналізу результатів вимірів ДП ​​ПДВ, що передбачає: відновлення фазового портрета, обчислення: фрактальної розмірності та розмірності вкладення, показників Ляпунова та ентропії КолмогороваСина ПДВ. Отримані вирази визначення ключових характеристик системи з урахуванням невизначеності вимірювання динамічної змінної.
Keywords: нелінійна динамічна система, невизначеність виміру, аналіз результатів виміру, фрактальна розмірність, показники Ляпунова, ентропія Колмогорова-Сина.