Проблеми та перспективи розвитку господарсько-правового регулювання поводження з відходами в Україні - Зуєв, В. А. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2014)
У статті розглядаються питання пошуку оптимального та ефективного вирішення проблем, пов’язаних із поводженням з відходами, проблеми та перспективи розвитку господарсько-правового регулювання поводження з відходами на національному рівні. Обґрунтовується, що вирішення проблеми поводження з відходами виключно в межах встановлення екологічних вимог до господарської діяльності має однобічний характер, не враховує можливості щодо ефективної реалізації внутрішньогосподарської політики суб’єктів господарювання тощо. Доводиться, що необхідність трансформації та розширення традиційного для національного законодавства сприйняття процесу поводження з відходами лише крізь призму забезпечення екологічної безпеки та санітарно-епідеміологічних вимог обумовлюється значним розширенням кола суб’єктів у сфері поводження з відходами. // The article deals with the search for optimal and efficient solution of waste management, problems and prospects for the development of economic and legal regulation of waste management at the national level. It is substantiated that the solution to waste management solutions exclusively within the framework of the establishment of environmental requirements for economic activity has one-sided nature, does not take into account opportunities for the effective implementation of the internal economic policy of business entities, etc. It is necessary that the need for transformation and expansion of the traditional legislation of the perception of the process of waste management only through the prism of ensuring environmental safety and sanitary-epidemiological requirements is determined by a significant expansion of the circle of subjects in the field of waste management.
Keywords: відходи; господарська діяльність; поводження з відходами; екологічна безпека; waste; household activity; waste management; environmental safety