Дослідження регулятора адаптивної системи управління фрезерним верстатом з ЧПУ - Малінін, Є. Є. (ХНУРЕ, 2020)
Варіант адаптивної системи управління із застосуванням п’єзоелектричних приводів, у якості рушіїв може бути встановлений на фрезерному верстаті для металу. Розроблено математичну модель адаптивної системи управління. Зовнішнє збудження моделі є вектором сили різання, представлений у вигляді випадкового процесу зі властивостями «білого шуму». Пропонується використовувати пропорційний інтегральний диференціальний контролер (PID) в якості регулятора адаптивної системи управління. Розроблена адаптивна система управління дозволяє значно зменшити нерівномірність зусиль різання при використанні фрезерних верстатів з ЧПУ.
Keywords: фрезерні верстати з ЧПУ; ПІД–регулювання; адаптивна система управління