Коммерческая тайна: актуальные аспекты регулирования - Jurkeviča, T. (Baltic International Academy, 2019)
Комерційна таємниця є одним з найважливіших механізмів захисту основних інтересів комерсантів. Стрімкий розвиток інформаційних і комунікаційних технологій збільшують ризики щодо захисту комерційної таємниці. Немає сумнівів в тому, що необхідний адекватний і достатній механізм захисту комерційної таємниці. З метою зміцнення правової бази та підтримки ефективності комерційної діяльності була прийнята і вступила в силу Директива (ЄС) № 2016/943 від 8 червня 2016 року про захист комерційної таємниці від незаконного отримання, використання та розкриття, після чого в державах ЄС стали розроблятися і прийматися національні закони для виконання вимог цієї Директиви. У Латвії Закон про захист комерційної таємниці вступив в чинності 1 квітня 2019 року. Метою даної статті є дослідження сутності комерційної таємниці і достатності правового регулювання поняття, шляхом виявлення невідповідностей. Commercial secrets are one of the most important mechanisms to protect the basic interests of merchants. The rapid development of information and communication technologies increases the risks in protecting commercial secrets. There is no doubt that an adequate and enough mechanism for protecting trade secrets is necessary. In order to strengthen the legal framework and support the effectiveness of commercial activities, Directive (EC) No. 2016/943 of June 8, 2016 on the protection of undisclosed know-how and business information (trade secrets) against their unlawful acquisition, use and disclosure was adopted and entered into force, after that national laws began to develop and adopt national laws to comply with the requirements of this Directive. In Latvia, the Law on the Protection of Commercial Secrets entered into force on April 1, 2019. The purpose of this article is to investigate the nature of commercial secrets and the sufficiency of the legal regulation of a concept, by identifying inconsistencies.
Keywords: комерційна таємниця; конфіденційність; таємність інформації; Директива про комерційну таємницю; commercial secret; confidentiality; secrecy of information; Directive on trade secrets