Мультиверсний паралельний синтез цифрових структур на основі SystemC специфікації - Обрізан, В. І. (Харьковский национальный университет радиоэлектроники, 2017)
Створення цифрових систем на кристалах грає ключову роль для розвитку комп'ютерних технологій, що використовуються в економіці, соціології, медицині, бізнесі, промисловості, освіті, які формують кіберекосистему планети: розподілені центри великих даних, Internet of Things, Internet of Everything, Cyber Physical Systems, Cloud-Mobile Computing, Service Computing. Важливо відзначити експоненціальне зростання не тільки продуктивності комп'ютерних систем, але й продуктивності інженерів, завдяки створенню хмарних сервісів проектування апаратних і програмних додатків, інтегрованих в поняття комп'ютинг (рис. 1). Комп'ютинг - процес досягнення поставленої мети шляхом використання ресурсів, механізмів управління та виконання в циклічно замкненій системі з заданими відносинами і результуючою продукцією, сигналами моніторингу та актюаціі. Розвиток хмарних сервісів не має на меті скоротити робочі місця, а надати інженерам інструментарій для виконання високотехнологічних робіт в будь-якій точці земної кулі, зі створення якісних програмно-апаратних додатків, які мінімізують час виходу придатної продукції на ринок. Технології хмарних сервісів з розробки цифрових систем на кристалах системного рівня дозволяють створювати виконувані специфікації – опис проекту на функціональному рівні, який можна верифікувати у віддаленому online-режимі. На функціональному рівні специфікація відображає питання «що робити?», а не «як робити?». Таким чином, вона не містить вимог до структури або архітектури цільової платформи. При цьому компонентами створення деякої цифрової системи виступають вже сервіси, а не функціональні елементи. Така заміна дає суттєвий виграш у часі проектування, що визначається швидкодією процедур верифікації та тестування, за рахунок варіювання параметрами системного, RT і вентильного рівнів, домагаючись кращих характеристик реалізації цифрового виробу на кристалі.
Keywords: паралельний синтез; SystemC специфікації; комп'ютинг; Технології хмарних сервісів