Трудові правовідносини та їх основні ознаки - Швець, В. О. (My University, 2018)
Стаття присвячена формуванню узагальненої наукової думки про юридичну сутність трудових правовідносин. Уточнюючи концептуальну сутність правових відносин автором критично аналізуються основні підходи учених до розуміння поняття «трудові правовідносини». Обґрунтовується, що найхарактернішими рисами трудових правовідносин як окремого виду суспільних відносин є те, що: ці відносини виникають між суб’єктами права з особливим правовим статусом; ці відносини виникають, змінюються, призупиняються чи припиняються відповідно до правових норм; суб’єкти таких відносин пов’язані між собою суб’єктивними правами і юридичними обов’язками, а сторони в трудових правовідносинах виступають відносно одна одної як «правоуповноважені» та «правозобов’язані» особи; взаємна поведінка суб’єктів трудових відносин індивідуалізована і чітко визначена, а права і обов’язки персоніфіковані в локальних нормативно-правових актах; ці відносини є відповідальними та завжди мають вольовий характер; ці відносини безпосередньо забезпечуються нормами трудового законодавства та охороняються державою. У висновках до статті узагальнюються результати дослідження. The article is devoted to the formation of a generalized scientific opinion about the legal essence of labor relations. Clarifying the conceptual essence of legal relations, the author critically analyzes the main approaches of scientists to understanding the concept of "labor relations". It is substantiated that the most characteristic features of labor relations as a separate type of social relations are that: these relations arise between subjects of law with a special legal status; these relations arise, change, suspend or terminate in accordance with legal norms; the subjects of such relations are bound by sub- jective rights and legal obligations, and the parties in the employment relationship act in relation to each other as "authorized" and "legally obliged" persons; mutual behavior of the subjects of labor relations is individualized and clearly defined, and the rights and responsibilities are personified in local regulations; these relationships are responsible and always strong-willed; these relations are directly ensured by the norms of labor legislation and are protected by the state. The conclusions to the article summarize the results of the study.
Labor relations and their main features
Трудовые правоотношения и их основные признаки
Keywords: правове регулювання; стабільність трудових правовідносин; сфера праці; трудове право; трудові правовідносини; legal regulation; stability of labor legal relations; sphere of labor; labor law; labor legal relations