Дослідження методу розпізнавання жестової мови - Харченко, А. В. (My University, 2021)
Метою дослідження є реалізація та вивчення методу розпізнавання жестової мови для безбар’єрного розуміння людей з вадами слуху або автоматичного фіксування спеціальних жестів. У ході виконання кваліфікаційної роботи продемонстровано результати експерименту щодо 7 жестів, загалом у базі є 30 зразків жестів рук. Дана розробка зумовлена не тільки, щоб зробити комфортним спілкування між глухонімими людьми та з глухонімими людьми, але й як інструмент автоматичного фіксування прохання про допомогу будь-якої людини, яка потрапила у кадр відеореєстратора. У ході тестування найвищий відсоток розпізнавання зафіксовано 95%, найменший – 43%. Програма може використовуватись для безбар’єрного розуміння глухонімих людей або автоматичного фіксування жестів, які «повідомляють» про небезпечну життєву ситуацію чи загрозу життю людини
Keywords: азбука мови жестів; жест; зразок жесту; мова жестів; колекція тестів; контур зображення руки; люди з вадами слуху; розпізнавання кисті