Аналіз алгоритму розподілу частотно-часового ресурсу у мережі когнітивного радіо - Коляденко, Ю. Ю.; Муляр, Б. П. (ХНУРЕ, 2019)
Властивість когнітивності передбачає здатність радіосистеми вирішувати такі завдання: перехід від одного стандарту до іншого; використання декількох стандартів; перебудову частоти; можливість участі в динамічному розподілі спектру. В роботі запропоновано алгоритм розподілу частотно-часового ресурсу в мережі когнітивного радіо. Відмінною особливістю розробленого алгоритму є використання як параметра пропорційного справедливого розподілу фізичних ресурсів PF, так і ВСЗШ. Крім того, прийняття рішення в даному алгоритмі засноване на математичному апараті нечіткої логіки. Даний алгоритм може бути застосовано на етапі функціонування мережі при наявності великої кількості абонентських станцій і централізованому управлінні частотами від базової станції. Розроблено імітаційну модель управління частотно-часовим ресурсом, за допомогою якої проведено аналіз запропонованого алгоритму. Аналіз показав, що дуже високу ймовірність надання ресурсу мають абонентські станції при повністю доступних ресурсах та запитуваних ресурсах, які лежать у межах від 0,1 до 0,5. Високу ймовірність надання ресурсу мають абонентські станції: при повністю доступних ресурсах та запитуваних ресурсах, які лежать у межах від 0,56 до 0,69; або при середніх доступних ресурсах та запитуваних ресурсах, які лежать у межах від 0,1 до 0,19. Середню ймовірність надання ресурсу мають абонентські станції: при повністю доступних ресурсах та запитуваних ресурсах, які лежать у межах від 0,69 до 1; або середніх доступних ресурсах та запитуваних ресурсах, які лежать у межах від 0,19 до 0,8; або при низьких доступних ресурсах та запитуваних ресурсах, які лежать у межах від 0,1 до 0,32. Малу ймовірність надання ресурсу мають абонентські станції: при середніх доступних ресурсах та запитуваних ресурсах, які лежать у межах від 0,8 до 1; та при низьких доступних ресурсах та запитуваних ресурсах, які лежать у межах від 0,32 до 1.
Keywords: когнітивне радіо; нечітка логіка; когнітивне радіо