Телевізійна система для керування віртуальним середовищем при студійних відеозйомках. - Ільїн, М. А. (My University, 2014)
Дисертація є дослідженням, у якому отримано нове вирішення актуальної науково-практичної задачі, яка полягає в необхідності визначення переміщень об’єктів у тривимірному просторі. Принципово важливий внесок результатів дисертації полягає в застосуванні методу матричного перетворення двовимірних координат рухомого об’єкта з растрів цифрових відеокамер у його координати у тривимірному просторі та вдосконаленні методики вимірювання лінійних та кутових переміщень студійної камери з інфрачервоними маркерами багатопозиційної телевізійної системи з радіоканалами передачі відеоінформації. Практична цінність роботи визначається тим, що розроблений метод розрахунку координат точок переміщення може бути застосований для різноманітних об’єктів, наприклад, роботів, транспорту, тренажерів, тощо, при їх обладнанні інфрачервоними маркерними пристроями. Проведені експерименти підтвердили достовірність викладених у дисертації наукових положень і принципів. Її результати впроваджено в ряді організацій і в навчальний процес ВНЗ. The thesis is a study in which the new decision of actual science and practical problem which needs determining translation of object in tree dimensional space has been performed. Fundamentally important contribution to the dissertation results is due to application of matrix transform moving two dimensional object coordinates from images of digital video cameras into its coordinates in the three dimensional space and due to modernizing the technique of studio camera linear and angle translation measurements in the multiposition television system with radio channels for transmission of video information. The practical value of the work is determined by possibility of the designed method of points coordinates translation application to different objects, for example – robots, transports, trainers, etc., when they being equipped with infra red markers. The experiments confirmed the authenticity of the thesis outlined statements and principles. The results are implemented in some organizations and educational process of the university.
Keywords: керування віртуальним середовищем; багатопозиційна телевізійна система; радіоканал; інфрачервоні маркери; multi position television system; radio channel; infrared markers; coordinates of moving studio camera positions