Прогнозування напруги електричної мережі гідроелектростанції методами машинного навчання - Ляшенко, Є. С. (My University, 2025)
Дослідження присвячено прогнозуванню напруги в гідроелектричній мережі з використанням сучасних методів машинного навчання, зокрема нейронних мереж. В рамках експерименту реалізовано та порівняно кілька моделей, включно з LSTM, GRU, трансформерами та TCN. Отримані результати демонструють суттєве покращення точності прогнозування порівняно з традиційними лінійними моделями, такими як авторегресія. Новизна роботи полягає у використанні сучасних нейронних мереж для врахування як короткострокових, так і довгострокових залежностей у даних.
Keywords: прогнозування напруги; часові ряди; рекурентні мережі; сезонність; технології прогнозування