Метод розпізнавання жестів для інтерактивного керування комп'ютером з урахуванням контекстної адаптації - Білоусов, І. А. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є розробка та експериментальна перевірка контекстно-адаптивного методу розпізнавання жестів для інтерактивного керування комп'ютером на основі відеопотоку з вебкамери. Проаналізовано сучасні галузі застосування жестового керування, наведено класифікацію жестів і виконано порівняння наявних алгоритмів розпізнавання (класичних та глибинних). Сформульовано постановку задачі. Обґрунтовано вибір технологій комп'ютерного зору, моделей глибинного навчання, а також API WinAPI/Xlib для визначення активного вікна. Запропоновано архітектуру системи, реалізовано програмні модулі на Python. Розроблено JSON-базу правил «жест → дія» з можливістю оновлення. У ході виконання кваліфікаційної роботи реалізовано застосунок, який дозволяє призначати різні функції одним і тим самим жестам залежно від активного програмного контексту, забезпечуючи інтуїтивне та гнучке керування комп'ютером без додаткового апаратного забезпечення.
Gesture Recognition Method for Interactive Computer Control Considering Contextual Adaptation
Keywords: жест; глибинне навчання; контекстна адаптація; трансформер; інтерактивне керування