Стимулювання інновацій в державному секторі: зарубіжний досвід - Любчич, А. М. (Право, 2020)
У статті досліджуються питання стимулювання інновацій в держаному секторі на прикладі зарубіжного досвіду. Зазначено, що державний сектор традиційно вважається непривітливим для інновацій, особливо інновації ініційовані керівниками середньої ланки та персоналом. Виокремлено, що окрім приватного сектору, державний характеризується асиметричними стимулами, які карають невдалі нововведення набагато серйозніше, ніж вони винагороджують успішних, відсутністю венчурного капіталу для творчого вирішення проблем та несприятливим підбором інноваційних суб’єктів проти кар’єри державних служб. Зростаючий масив доказів на основі заявок на нагороди за інновації показує, що, незважаючи на негостинне середовище, передові державні службовці та керівники середньої ланки відповідають за багато нововведень. Крім того, деякі організації державного сектору постійно виробляють велику кількість нововведень. Запропоновано шляхи стимулювання можливостей організацій громадського сектору для інновацій. // У статті досліджуються питання стимулювання інновацій в держаному секторі на прикладі зарубіжного досвіду. Зазначено, що державний сектор традиційно вважається непривітливим для інновацій, особливо інновації ініційовані керівниками середньої ланки та персоналом. Виокремлено, що окрім приватного сектору, державний характеризується асиметричними стимулами, які карають невдалі нововведення набагато серйозніше, ніж вони винагороджують успішних, відсутністю венчурного капіталу для творчого вирішення проблем та несприятливим підбором інноваційних суб’єктів проти кар’єри державних служб. Зростаючий масив доказів на основі заявок на нагороди за інновації показує, що, незважаючи на негостинне середовище, передові державні службовці та керівники середньої ланки відповідають за багато нововведень. Крім того, деякі організації державного сектору постійно виробляють велику кількість нововведень. Запропоновано шляхи стимулювання можливостей організацій громадського сектору для інновацій.
Keywords: інновації; венчурний капітал; стимулювання; податки; innovation; venture capital; stimulation; taxes