Методи забезпечення електромагнітної сумісності супутникових систем зв'язку - Ельченко, С. В. (My University, 2012)
В дисертації вирішена наукова задача забезпечення електромагнітної сумісності та підвищення завадостійкості супутникових систем зв'язку. Проведено натурні експериментальні дослідження крос-поляризаційної структури сигналу при впливі гідрометеорів у вигляді дощу. Проведено тестування моделей крос-поляризаційної вибірковості і загасання внаслідок дощу. Удосконалено методику аналізу внутрішньосистемної електромагнітної сумісності супутникових систем зв'язку. Методика враховує втрати потужності сигналу і крос-поляризаційної завади, що відбуваються через вплив неузгодженості по поляризації і ступеня поляризації прийнятих електромагнітних хвиль. Розроблено структуру адаптивної компенсації внутрішньосистемних завад у супутникових системах зв'язку. Для організації каналів адаптивного компенсатора завад розроблена антена з керованою поляризацією. Значення параметрів адаптації встановлюється керуючим процесором, що дозволяє адаптувати поляризаційні характеристики до зміни погодних умов і підвищити надійність зв'язку. The thesis is devoted to solving the urgent scientific task of ensuring electromagnetic compatibility and improve the noise immunity of satellite communication systems. Conducted full-scale experimental studies of cross-polarization signal structure under the influence of hydrometeors in the form of rain. A test model of cross-polarization selectivity and attenuation due to rain. Improved method of analysis of intrasystem electromagnetic compatibility of satellite communication systems. The method takes into account the loss of signal power and cross-polarization interference occurring due to the mismatch effect on the polarization and the degree of polarization of the received electromagnetic waves. The structure of adaptive compensation of intra-interference in satellite communication systems. For the organization of an adaptive channel equalizer noise designed antenna with controlled polarization. The values of the parameters of the control is set to adapt the processor that allows you to adapt to changes in the polarization characteristics of the weather conditions and improve reliability.
Keywords: супутникова система зв’язку; завадостійкість; електромагнітна сумісність; поляризаційно-часова обробка сигналів; компенсатор завад; communication satellite system noise immunity; electromagnetic compatibility; polarization-time signal processing; noise canceller