Використання Cisco Modeling Labs для тестування та моделювання мережних інфраструктур - Савченко, Р. О. (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2025)
Досліджено використання Cisco Modeling Labs (CML) для тестування та моделювання мережних інфраструктур. Обґрунтовано важливість використання віртуалізації для створення реалістичних мережних середовищ без необхідності фізичного обладнання. Проаналізовано переваги CML для емуляції різних типів пристроїв та створенні віртуальних складних топологій мереж, що забезпечують можливість швидкої адаптації до нових технологій, тестування та моніторингу продуктивності мереж у реальному часі. Виконано порівняння ефективності CML з традиційним тестуванням на фізичному обладнанні та іншими середовищами (EVE-NG, Containerlab). Розроблено тестові сценарії для перевірки стабільності, продуктивності та безпеки мережі.
Keywords: CML; Емуляція; Мережа; Віртуалізація