Дослідження методів виявлення дезінформації в джерелах інформації з використанням штучних нейронних мереж - Сербін, О. В. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження роботи є процес виявлення та класифікації дезінформації у текстових даних. Предмет дослідження: підходи та методи, які можна використовувати для створення інтелектуальної системи для розпізнавання дезінформації, яка представлена в текстовому вигляді. Мета роботи: оцінити ефективність різних підходів та методів нейронних мереж на задачі виявлення дезінформації. Методи дослідження: методи обробки природньої мови, побудови та навчання нейронних мереж, оцінки метрик якості роботи моделі. Під час виконання роботи було визначено, що саме з себе представляє дезінформація та який вигляд вона може мати. Далі було розглянуто її вплив на суспільство в наші дні та за допомогою яких джерел вона поширюється. Був проведений огляд традиційних методів боротьби з дезінформацією. Далі були запропоновані та детально проаналізовані підходи, які використовують нейронні мережі, що можуть бути використані для розробки системи, яка зможе з нею боротися. Вирішення проблеми дезінформації було розглянуто у задачах виявлення неправдивих тверджень та маніпуляції в текстах.
Keywords: векторна база даних; датасет; дезінформація; маніпуляція; механізм уваги; наратив; трансформер; фактчекінг; фейк