Веб-застосунок для інтелектуального аналізу достовірності інформації, що передається в ЗМІ - Кочаров, П. А. (My University, 2025)
Мета роботи – розробити застосунок, який аналізуватиме текстові новини, оцінюватиме їхню емоційну забарвленість, виявлятиме упередженість і здійснюватиме перевірку фактів за допомогою методів обробки природної мови. А також дослідити моделі пошуку уривків текстів та методів відбору речень. Методи дослідження – аналіз наукової літератури та публічних досліджень з питань фактчекінгу та інструментів для розробки відповідної системи. Новизною роботи є покращення аналізу відношення тверджень при вирішенні задачі NLI (Natural Language Inference) в умовах наявності відволікаючої інформації в контексті тверджень, що перевіряються на істинність. В результаті виконання кваліфікаційної роботи було досліджено сучасні сервіси фактчекінгу та технології необхідні для розробки власного застосунку, було розроблено програму, що дозволяє перевірити достовірність інформації.
Keywords: аналіз природної мови; датасет; фейк; факт чекінг