Концентрація банківської діяльності в Україні - Баланюк, М. В.; Степаненко, С. В. (My University, 2020)
Внаслідок розвитку економіки зросло й бажання банків отримати ще більше прибутків і зацікавити людей скористатися їх послугами. Саме така тенденція призводить до зростання рівня ринкової концентрації банківської діяльності. Метою статті є аналіз наявного рівня концентрації банківської діяльності в Україні й розробка рекомендацій щодо її мінімізації. Результати. Досліджено концентрацію банківської діяльності в Україні та її вплив на розвиток економіки. Визначено трактування понять «концентрувати» й «концентрації банківської діяльності». Досліджено динаміку кількості комерційних банків в Україні за містами їх реєстрації. Проаналізовано сукупний фінансовий результат за досліджуваний період, який зберігає негативні значення, адже кількість банків продовжує скорочуватись, причому темпи цього процесу вимірюються в середньому одним банком за місяць. Висвітлено найбільш активні центри банківської діяльності в Україні. Показано детальний аналіз банківської діяльності із обрахуванням індексу ХерфіндаляХіршмана, який, в свою чергу, дав змогу визначити рівень концентрації банківської діяльності в Україні. Висновки. Визначено, що надмірно висока частка держави у власному капіталі банківської системи може мати негативний результат, адже таке зростання в умовах кризи поруч із надмірною капіталізацією може спричинити дезорганізацію в управлінні усіма державними банками впродовж наступних років. Було визначено, що замість десятків закритих банківських установ прийде нова генерація українських банків, які активно здійснюватимуть політику інновацій і позиціонуватимуть себе як надійні інститути із закордонними інвестиціями, а стабілізація національної грошової одиниці й уповільнення темпів інфляції стануть тими факторами, які допоможуть це реалізувати в реаліях нинішньої економіки. Крім цього в результаті роботи над даною проблемою було з’ясовано, що довіра серед населення щодо діяльності банківського сектору України і досі залишає незадовільною. Здійснений аналіз результатів оцінювання індексу фінансової стабільності та запропоновано низку рекомендацій щодо зменшення ефекту концентрації банківської діяльності. As a result of the development of the economy, the desire of banks to get even more profit and interest people to use their Bank's services has also increased. This trend leads to an increase in the level of market concentration of banking activities. The purpose of the article is to analyze the current level of concentration of banking activity in Ukraine and create recommendations for its minimization. Results. The concentration of banking activity in Ukraine and its impact on the development of the economy are studied. The interpretation of the concepts "concentrate" and "concentration of banking activity" is defined. The dynamics of the number of commercial banks in Ukraine by city of their registration is studied. We analyzed the total financial result for the period under study, which retains negative values, because the number of banks continues to decline, and the pace of this process is measured on average by one Bank per month. The most active centers of banking activity in Ukraine are highlighted. A detailed analysis of banking activity is shown with the calculation of the Herfindahl-Hirschman index, which in turn allowed us to determine the level of concentration of banking activity in Ukraine. Conclusions. It is determined that an excessively high share of the state in the banking system's own capital may have a negative result, because such growth in the crisis near to excessive capitalization may lead to disorganization in the management of all state-owned banks over the next years. It was determined that instead of dozens of closed banking institutions a new generation of Ukrainian banks will come, which actively implement a policy of innovation and will position themselves as credible institutions with foreign investments and stabilization of the national currency and the slowdown in inflation will be factors that will help to realize the realities of the current economy. In addition, it was found that the confidence among the population about the activities of the banking sector in Ukraine still leaves much to be desired. Based on the research, the results analysis of the assessment of the financial stability index was carried out and a number of recommendations were proposed to reduce the effect of concentration of banking activities.
Concentration of banking activity in Ukraine
Keywords: концентрація; банківська система; індекс Херфіндаля-Хіршмана; банківський сектор; concentration; banking system; Herfindahl-Hirschman index; banking sector