Дослідження методів підтримки темпоральності в реляційних базах даних - Михневич, Т. К. (My University, 2021)
Об’єктом дослідження є темпоральні моделі даних в інформаційних системах. Предмет дослідження – методи зберігання та доступу до темпоральних даних з використанням реляційних СУБД. Метою дослідження є аналіз існуючих рішень для організації зберігання та оперування темпоральними даними у реляційних СУБД, їх вдосконалення, створення нових методів. Дослідження, що будуть проведені, базуватимуться на результатах моделювання процесів у інформаційних системах, булевій алгебрі, реляційному обчисленні, теорії множин. Методи розробки базуються на наступних мовах та технологіях: SQL, TSQL, PL / SQL, C#, MS SQL Server, Oracle. У результаті роботи побудовано математичну модель темпоральних даних, описано методи зберігання та доступу до них, сформовані загальні рекомендації щодо організації та роботи з темпоральними моделями даних у реляційних базах даних.
Keywords: бітемпоральна модель даних; дійсний час; реляційна субд; темпоральна модель даних; темпоральність; транзакційний час; часова мітка