Особливості виявлення акустоелектромагнітних каналів витоку інформації - Олейніков, А. М.; Ликов, Ю. В.; Павленко, Я. С. (ХНУРЕ, 2025)
Висвітлено особливості формування та виявлення акустоелектромагнітних каналів витоку інформації, які виникають через акустоелектричні перетворення у технічних пристроях. Зазначені канали є значною загрозою для інформаційної безпеки, оскільки перетворюють акустичні коливання на електричні або електромагнітні сигнали, що можуть нести конфіденційну інформацію. Основна увага приділена класифікації акустоелектричних і акустомагнітних каналів, які поділяються на прямі та модуляційні. Прямі канали утворюються внаслідок безпосередньої взаємодії акустичних хвиль із чутливими елементами пристроїв, такими як п’єзоелементи, гучномовці чи трансформатори. Модуляційні канали виникають тоді, коли акустичний вплив змінює параметри сигналів високочастотних генераторів, створюючи небезпечні модуляції. Розглянуто фізичні процеси, що лежать в основі акустоелектричних та акустомагнітних перетворень. Акустичні хвилі змінюють електричні параметри чутливих елементів, таких як індуктивність, ємність або електромагнітна проникність.
Keywords: акустоелектричний канал; модуляція сигналів; виток інформації